23 Eylül 2018 Pazar

Evrenin asıl amacı



Evrenin asıl amacı ne? Bizim bu evrende esas amacımız ne?

Bu konuda dünyanın en çok saygı gören bilim insanlarından Carl Sagan şu yorumu yapmış: "Bizler evrenin (kozmos) kendisini bilme yollarından biriyiz." Burada Kozmos'un yerine "Tanrı" "sonsuz potansiyel" ya da "enerji" ifadesini de koyabiliriz ki Ibn Arabi gibi pek çok sufi üstad, çeşitli uzakdoğu sistemleri ve mistisizm koymuş. Yani bu deyişe göre amaç: kendisinden ayrı olmayan enstrümanları aracılığıyla kendisini bilmek, dolayısıyla sonsuz potansiyelini açığa çıkarmak, kendisini gerçekleştirmek ve deneyimlemek, klasik tasavvuf deyişiyle "bilinmek". Bilinme işlemi de tezahür ile oluyor. O kendisinden ayrı olmayan ("enel hak") enstrümanları da evren ve canlı yaşam formları yani bizler ve diğer olası zeki yaşam formları oluyoruz. Ama "bilinmek" ifadesi yüzeysel olarak algılanmamalı. Çünkü bilen de bilinen de yine aynı enerji. Her şey, potansiyelin (Tanrı, enerji...vs. ismine ne dersek diyelim) potansiyeli olduğu şeyleri açığa çıkarmasından ibaret. Bu da onun doğasının (POTANSİYEL sonsuzluk olmasının) zorunlu bir sonucu. Peki neden "bilinmek" istiyor o potansiyel? O enerji ya da mutlak olan, çeşitli felsefi sistemlerde (mesela Neo - Platonizm'de) "sonsuz potansiyel" olarak tanımlanmış. İşte "potansiyel" ifadesi potansiyeli olduğu şeyleri açığa çıkarmayı ima eder yoksa o "potansiyel" değil ölü bir yığın olur. Dolayısıyla "bilinme" ihtiyacı ya da durumu, enerjinin doğasından kaynaklanan zorunlu bir sonuçtur belki de. Evren ve bizler işte bu "sonsuz potansiyel" in kendisine ayna olmak için, kendisini bilmek için kullandığı kendisinden ayrı olmayan enstrümanlar gibiyiz.

Bu mutlak amaç yani "büyük pencere" amacı. Bireysel enstrüman olan bizlerin amacı nedir peki bu sisteme göre? Aynı zamanda bir spiritüelist olan Maslow'un ihtiyaçlar piramidindeki en yüksek basamaktır: "Kendini gerçekleştirmek" Hepimiz, potansiyelimizi mümkün olduğu kadar "olur"a dönüştürmek için "burada"yız belki, içimizdeki saklı olan, "ihtimal" durumunda uyuyan becerileri, davranışları, vizyonu, bakış açısını ifade etmek, ortaya çıkarmak böylece mutlu bireyler olmak için buradayız. Mistisizme göre ancak bu şekilde evren kendisini "bilme" yolunda devasa adımlar atabilir işte ve Sagan'ın "Kozmos"u kendini bilme yolunda sürekli devleşir.


Fırat

İletişim:    mistikfelsefe@gmail.com
NOT: Bu yazı ve diğer tüm yazılar bana aittir ve hakları saklıdır. Kaynak göstermeden herhangi bir yazımı kopyalamayınız!

1 yorum: